Chuyển tới nội dung
Trang chủ » Keuzelijst Maken In Excel: Een Handige Gids

Keuzelijst Maken In Excel: Een Handige Gids

Excel - Keuzelijst dropdown menu

Keuzelijst Maken In Excel: Een Handige Gids

Excel – Keuzelijst Dropdown Menu

Keywords searched by users: keuzelijst maken excel dynamische keuzelijst excel, meervoudige keuzelijst excel, excel keuzelijst aanpassen, keuzelijst in cel excel, excel keuzelijst met zoekfunctie, afhankelijke keuzelijst excel, gegevensvalidatie excel lijst, keuzelijst maken in excel 365

Wat is een keuzelijst in Excel?

Een keuzelijst, ook wel bekend als een vervolgkeuzelijst of dropdownlijst, is een handige functie in Excel waarmee je een lijst met vooraf gedefinieerde opties kunt maken. Wanneer je een keuzelijst toevoegt aan een cel, verschijnt er een pijltje naast de cel waarop je kunt klikken om de beschikbare opties weer te geven. Gebruikers kunnen vervolgens een van deze opties selecteren, waardoor de cel automatisch wordt ingevuld met de gekozen waarde.

Keuzelijsten zijn zeer nuttig bij het invoeren van gegevens, omdat ze de invoer beperken tot een specifieke set opties. Dit helpt om consistentie en nauwkeurigheid te behouden bij het invoeren van gegevens, omdat gebruikers alleen kunnen kiezen uit de vooraf bepaalde opties.

Stappen om een keuzelijst te maken in Excel

Wil je leren hoe je een keuzelijst kunt maken in Excel? Volg dan deze stappen:

 1. Selecteer de cellen waarin je de keuzelijst wilt maken. Dit kunnen individuele cellen zijn of een hele kolom.
 2. Klik op het tabblad “Gegevens” in het lint.
 3. Klik in de groep “Hulpmiddelen voor gegevens” op de knop “Gegevensvalidatie”.
 4. Het dialoogvenster “Gegevensvalidatie” wordt geopend. Selecteer het tabblad “Instellingen”.
 5. Kies bij “Toestaan” de optie “Lijst”.
 6. Bij “Bron”, voer de lijst met opties in die je wilt weergeven in de keuzelijst. Je kunt de opties handmatig invoeren, gescheiden door komma’s, of je kunt een bereik opgeven waarin de opties zich bevinden. Als je bijvoorbeeld een keuzelijst wilt maken met de opties “Ja”, “Nee” en “Misschien”, voer je “Ja, Nee, Misschien” in bij de bron.
 7. Optioneel kun je instellingen aanpassen in het tabblad “Inputbericht” en “Foutmelding” om gebruikersinstructies en validatieberichten toe te voegen.
 8. Klik op “OK” om de keuzelijst toe te voegen aan de geselecteerde cellen.

Je hebt nu succesvol een keuzelijst gemaakt in Excel! Wanneer je nu een van de geselecteerde cellen selecteert, zie je een pijltje verschijnen naast de cel waarop je kunt klikken om de beschikbare opties weer te geven.

Hoe een keuzelijst met invoervak toevoegen aan een werkblad in Excel?

Naast een standaard keuzelijst kun je ook een keuzelijst met invoervak toevoegen aan een werkblad in Excel. Met deze functie kunnen gebruikers niet alleen kiezen uit de vooraf gedefinieerde opties, maar ook hun eigen waarde invoeren.

Om een keuzelijst met invoervak toe te voegen, volg je de volgende stappen:

 1. Selecteer de cel waarin je de keuzelijst met invoervak wilt maken.
 2. Klik op het tabblad “Gegevens” in het lint.
 3. Klik in de groep “Hulpmiddelen voor gegevens” op de knop “Gegevensvalidatie”.
 4. Het dialoogvenster “Gegevensvalidatie” wordt geopend. Selecteer het tabblad “Instellingen”.
 5. Kies bij “Toestaan” de optie “Lijst”.
 6. Bij “Bron”, voer de lijst met opties in die je wilt weergeven in de keuzelijst, gescheiden door komma’s.
 7. Schakel het selectievakje “Invoercel met keuzelijst met invoervak weergeven” in.
 8. Optioneel kun je instellingen aanpassen in het tabblad “Inputbericht” en “Foutmelding” om gebruikersinstructies en validatieberichten toe te voegen.
 9. Klik op “OK” om de keuzelijst met invoervak toe te voegen aan de geselecteerde cel.

Met de keuzelijst met invoervak kunnen gebruikers nu kiezen uit de vooraf gedefinieerde opties of hun eigen waarde invoeren in de cel. Het invoervak wordt weergegeven zodra de gebruiker de cel selecteert en op het pijltje naast de cel klikt.

Alternatieve methoden om een keuzelijst te maken in Excel

Naast de bovengenoemde methode kun je ook gebruik maken van verschillende alternatieve benaderingen om keuzelijsten te maken in Excel. Hier zijn enkele opties:

 1. Dynamische keuzelijst: Hiermee kun je de opties voor de keuzelijst laten variëren op basis van andere cellen in het werkblad. Bijvoorbeeld, als je een keuzelijst wilt maken voor verschillende productcategorieën, kun je de productnamen dynamisch laten wijzigen op basis van de geselecteerde categorie.
 2. Meervoudige keuzelijst: Dit stelt gebruikers in staat om meerdere opties te selecteren in de keuzelijst, in plaats van slechts één.
 3. Afhankelijke keuzelijst: Met deze benadering kun je een hiërarchie van keuzelijsten maken, waarbij de beschikbare opties in de tweede keuzelijst afhankelijk zijn van de selectie in de eerste keuzelijst. Bijvoorbeeld, als je een keuzelijst wilt maken voor landen en steden, kun je de beschikbare steden aanpassen op basis van het geselecteerde land.
 4. Excel keuzelijst met zoekfunctie: Dit biedt gebruikers de mogelijkheid om te zoeken naar een specifieke optie in de keuzelijst, in plaats van handmatig te moeten scrollen om de juiste optie te vinden.

Deze alternatieve methoden bieden meer flexibiliteit en functionaliteit bij het maken en gebruiken van keuzelijsten in Excel. Ze stellen gebruikers in staat om aangepaste selecties te maken op basis van specifieke criteria en vereenvoudigen het invoeren en beheren van gegevens.

Tips en tricks voor het gebruik van keuzelijsten in Excel

Wil je het meeste halen uit je keuzelijsten in Excel? Hier zijn enkele handige tips en trucs:

 1. Gebruik celverwijzingen voor de bron: In plaats van handmatig de opties in te voeren in het dialoogvenster “Gegevensvalidatie”, kun je een bereik opgeven waarin de opties zich bevinden. Op deze manier kun je eenvoudig nieuwe opties toevoegen of bestaande opties wijzigen zonder de gegevensvalidatie opnieuw te hoeven instellen.
 2. Voeg een prompt toe aan de keuzelijst: Gebruik de optie “Inputbericht” in het dialoogvenster “Gegevensvalidatie” om gebruikersinstructies weer te geven wanneer ze de cel selecteren. Dit helpt gebruikers om de juiste optie te kiezen.
 3. Beveilig de keuzelijst: Als je wilt voorkomen dat gebruikers de keuzelijstbewerkingen wijzigen, kun je de beveiligingsopties voor het werkblad gebruiken. Hiermee kun je de keuzelijst vergrendelen, zodat alleen bevoegde gebruikers de opties kunnen wijzigen.
 4. Verberg de bron van de keuzelijst: Als je niet wilt dat andere gebruikers de lijst met opties zien, kun je het bereik waarin de opties zich bevinden verbergen. Hierdoor worden alleen de opties weergegeven in de keuzelijst en blijft de bron verborgen.

Met deze tips en trucs kun je keuzelijsten nog effectiever gebruiken in Excel en je gegevensinvoer- en beheertaken vereenvoudigen.

Keuzelijsten beheren en wijzigen in Excel

Wil je een bestaande keuzelijst wijzigen of nieuwe opties toevoegen? Volg dan deze stappen:

 1. Selecteer de cel met de keuzelijst die je wilt beheren of wijzigen.
 2. Klik op het tabblad “Gegevens” in het lint.
 3. Klik in de groep “Hulpmiddelen voor gegevens” op de knop “Gegevensvalidatie”.
 4. Het dialoogvenster “Gegevensvalidatie” wordt geopend. Selecteer het tabblad “Instellingen”.
 5. Je ziet nu de instellingen en opties van de bestaande keuzelijst. Hier kun je de bronbewerkingen uitvoeren, zoals het toevoegen, verwijderen of wijzigen van opties.
 6. Klik op “OK” om de wijzigingen op te slaan en de keuzelijst bij te werken.

Je hebt nu met succes de keuzelijst beheerd en gewijzigd in Excel. De nieuwe opties zijn nu beschikbaar in de keuzelijst.

Keuzelijsten in andere spreadsheetprogramma’s

Keuzelijsten zijn niet beperkt tot alleen Excel. Andere spreadsheetprogramma’s, zoals Numbers, bieden ook vergelijkbare functies om keuzelijsten te maken. De stappen variëren mogelijk enigszins, maar het concept en het doel blijven hetzelfde.

Als je bijvoorbeeld een keuzelijst wilt maken in Numbers, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Selecteer de cellen waarin je de keuzelijst wilt maken.
 2. Klik op “Format” in de menubalk bovenaan.
 3. Wijs “Cell” aan in het dropdownmenu.
 4. Selecteer “Data Format”.
 5. Kies bij “Data format” de optie “Pop-upmenu”.
 6. In het veld “Pop-upwaarden”, voer de opties in die je wilt weergeven in de keuzelijst, gescheiden door komma’s.
 7. Klik op “Done” om de keuzelijst toe te voegen aan de geselecteerde cellen.

Met deze stappen kun je met succes een keuzelijst maken in Numbers.

Ongeacht het spreadsheetprogramma dat je gebruikt, bieden keuzelijsten een handige manier om gegevens in te voeren en te beheren. Of je nu Excel of een ander spreadsheetprogramma gebruikt, de mogelijkheid om keuzelijsten te maken is een waardevolle vaardigheid.

FAQs

Categories: Top 62 Keuzelijst Maken Excel

Excel - Keuzelijst dropdown menu
Excel – Keuzelijst dropdown menu

Selecteer gegevens op het lint > Gegevensvalidatie. Stel in het dialoogvenster Toestaan in op Lijst. Klik bij Bron, typ de tekst of getallen (gescheiden door komma’s, voor een door komma’s gescheiden lijst) die u in de vervolgkeuzelijst wilt opnemen en selecteer OK.Selecteer de cellen waarin je je Dropdown Menu wilt hebben; in dit geval B2, B3 en B4. Ga naar het tabblad Gegevens (Data), ga naar Hulpmiddelen voor gegevens en kies Gegevensvalidatie (Data Validation). In het venster dat openspringt kies je bij Toestaan voor ‘Lijst’.Selecteer de rijen die je in je tabel wilt groeperen. Plaats de aanwijzer op een rijnummer in je selectie en kies ‘Maak groep aan voor geselecteerde rijen’. Als de tabel geen andere categorieën bevat, wordt aan het einde van de tabel een bronkolom met de naam ‘Categorie 1’ toegevoegd.

Een keuzelijst aan een werkblad toevoegen
 1. Maak een lijst met items die u wilt weergeven in de keuzelijst, zoals in deze afbeelding.
 2. Klik op Ontwikkelaars > Invoegen. …
 3. Klik onder Formulierbesturingselementen op Keuzelijst (formulierbesturingselement).
 4. Klik in de cel waarin u de keuzelijst wilt maken.

Hoe Maak Je Een Keuze Lijst In Excel?

Hoe maak je een keuzelijst in Excel? Om een keuzelijst toe te voegen aan een werkblad in Excel, moet je een lijst met items maken die je wilt weergeven in de keuzelijst. Dit kan gedaan worden door te klikken op “Ontwikkelaars” en vervolgens op “Invoegen”. Onder de sectie “Formulierbesturingselementen” moet je klikken op “Keuzelijst” (formulierbesturingselement). Vervolgens kan je in de cel waarin je de keuzelijst wilt maken, klikken om deze te plaatsen.

Hoe Maak Je Een Uitrolmenu In Excel?

Om een uitrolmenu in Excel te maken, moet je als eerste de cellen selecteren waar je het dropdown-menu wilt hebben. In dit geval zijn de cellen B2, B3 en B4 geselecteerd. Vervolgens ga je naar het tabblad ‘Gegevens’ (Data), waar je de hulpmiddelen voor gegevens kunt vinden. Kies daar voor ‘Gegevensvalidatie’ (Data Validation). Wanneer het venster opent, kies je bij het onderdeel ‘Toestaan’ voor de optie ‘Lijst’.

Hoe Maak Je Categorieen In Excel?

Hoe maak je categorieën in Excel?

Om categorieën in Excel te maken, moet je eerst de rijen selecteren die je wilt groeperen binnen je tabel. Vervolgens plaats je de aanwijzer op een rijnummer binnen je selectie en kies je de optie ‘Maak groep aan voor geselecteerde rijen’. Als de tabel nog geen andere categorieën bevat, zal er automatisch aan het einde van de tabel een kolom met de naam ‘Categorie 1’ worden toegevoegd. Deze kolom dient als bron voor de categorieën.

Wat Is Een Dropdown Menu Excel?

Wat is een dropdown menu in Excel? Een dropdown menu is eigenlijk een lijst met mogelijkheden die u in een bepaalde cel kunt invoeren. Dit is handig als u iemand anders wilt laten kiezen uit vooraf bepaalde waarden, zodat er geen onjuiste cel invoer plaatsvindt. Een dropdown menu in Excel is een nuttige functie waarmee u de keuze beperkt tot een vooraf gedefinieerde lijst met opties. Hierdoor kunnen gebruikers gemakkelijk selecteren uit een specifieke set waarden, waardoor foutieve of onjuiste invoer wordt voorkomen.

Samenvatting 10 keuzelijst maken excel

Een Keuzelijst Of Een Keuzelijst Met Invoervak Toevoegen Aan Een Werkblad In Excel - Microsoft Ondersteuning
Een Keuzelijst Of Een Keuzelijst Met Invoervak Toevoegen Aan Een Werkblad In Excel – Microsoft Ondersteuning
Cursus Excel Les 8: Keuzelijst Maken (Dropdown Menu) - Youtube
Cursus Excel Les 8: Keuzelijst Maken (Dropdown Menu) – Youtube
Keuzelijst Maken In Excel - Youtube
Keuzelijst Maken In Excel – Youtube
Dropdown Menu Maken In Excel - Youtube
Dropdown Menu Maken In Excel – Youtube
Hoe Maak Ik Een Vervolgkeuzelijst Met Meerdere Selectievakjes In Excel?
Hoe Maak Ik Een Vervolgkeuzelijst Met Meerdere Selectievakjes In Excel?
Excel 2010 - 2.36 - Keuzelijst - Youtube
Excel 2010 – 2.36 – Keuzelijst – Youtube

See more here: thammymat.org

Learn more about the topic keuzelijst maken excel.

See more: https://thammymat.org/atletiek blog

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *