Chuyển tới nội dung
Trang chủ » Mensen Die Alleen Over Zichzelf Praten: Waarom Luisteren Zo Belangrijk Is

Mensen Die Alleen Over Zichzelf Praten: Waarom Luisteren Zo Belangrijk Is

People Who Only Talk About Themselves (🙄sigh)

Mensen Die Alleen Over Zichzelf Praten: Waarom Luisteren Zo Belangrijk Is

People Who Only Talk About Themselves (🙄Sigh)

Keywords searched by users: mensen die alleen over zichzelf praten wat zeg je tegen iemand die alleen maar praat en niet luistert, mensen die alles op zichzelf betrekken, vriendin praat alleen over zichzelf, iemand die niet over zichzelf praat, niet graag over jezelf praten, hij praat alleen maar over zichzelf, gespreksnarcisme, hoe noem je iemand die veel praat

Mensen die alleen over zichzelf praten: Wat is gespreksnarcisme en hoe herken je het?

Veel mensen hebben wel eens een gesprek gehad met iemand die alleen maar over zichzelf praat. Het kan frustrerend en vermoeiend zijn om constant naar verhalen te luisteren waar je geen interesse in hebt. Dit gedrag wordt ook wel gespreksnarcisme genoemd. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de definitie van gespreksnarcisme, de kenmerken ervan, hoe je het kunt herkennen en hoe je ermee om kunt gaan. Daarnaast zullen we ook enkele mogelijke oorzaken van gespreksnarcisme bespreken, evenals de gevolgen ervan op relaties en vriendschappen.

Wat is gespreksnarcisme en hoe herken je het?

Gespreksnarcisme kan worden gedefinieerd als een communicatiepatroon waarbij een persoon voornamelijk geïnteresseerd is in het praten over zichzelf en weinig tot geen interesse toont in de gedachten, gevoelens en ervaringen van anderen. Het draait allemaal om het bevredigen van de behoefte van de persoon om gehoord en erkend te worden, zonder rekening te houden met de behoeften van de luisteraar.

Enkele kenmerken van gespreksnarcisme zijn onder andere:

 • De persoon praat voornamelijk over zichzelf en heeft weinig interesse in de ander.
 • Hij of zij onderbreekt regelmatig anderen om zijn of haar eigen verhaal te vertellen.
 • Het gesprek gaat altijd terug naar de persoon, zelfs als het onderwerp aanvankelijk over iemand anders ging.
 • Er is weinig ruimte voor anderen om hun gedachten en gevoelens te delen.
 • De persoon lijkt meer geïnteresseerd in het verkrijgen van aandacht en bewondering dan in het opbouwen van een echte connectie.

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen gespreksnarcisme en gewoon praten over jezelf. In een gezond gesprek delen beide partijen hun ervaringen en luisteren ze naar elkaar. Gespreksnarcisme daarentegen gaat puur over het bevredigen van de eigen behoeften, zonder rekening te houden met de behoeften van anderen.

Om gespreksnarcisme te herkennen, is het belangrijk om te letten op de bovengenoemde kenmerken. Als je merkt dat iemand constant de focus op zichzelf legt en weinig interesse toont in wat je te zeggen hebt, is de kans groot dat je te maken hebt met gespreksnarcisme.

De mogelijke oorzaken van gespreksnarcisme

Gespreksnarcisme kan verschillende oorzaken hebben, waaronder psychologische aspecten die invloed kunnen hebben op het gedrag van een persoon. Sommige mensen praten bijvoorbeeld alleen maar over zichzelf als een manier om hun eigen onzekerheden te verbergen. Ze kunnen geloven dat het delen van hun eigen successen en ervaringen hen meer waardigheid en erkenning geeft.

Zelfgerichtheid en een gebrek aan empathie zijn ook factoren die kunnen bijdragen aan gespreksnarcisme. Sommige mensen zijn van nature erg zelfgericht en vinden het moeilijk om zich in anderen te verplaatsen. Dit leidt tot een gebrek aan interesse in de gedachten en gevoelens van anderen, waardoor ze meer geneigd zijn om alleen over zichzelf te praten.

Een ernstigere oorzaak van gespreksnarcisme kan een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn. Mensen met deze stoornis hebben een overdreven gevoel van eigenwaarde en hebben constant behoefte aan bewondering en aandacht. Ze zien anderen voornamelijk als een bron van bevestiging en zijn niet in staat om echte empathie te tonen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat niet alle mensen die alleen maar over zichzelf praten per se een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben. In veel gevallen is het gedrag meer een gevolg van onbewuste gewoonten en gedragspatronen die in de loop der tijd zijn ontwikkeld.

De gevolgen van gespreksnarcisme

Gespreksnarcisme kan verschillende gevolgen hebben, zowel voor de persoon die alleen maar over zichzelf praat als voor de luisteraar. Enkele van deze gevolgen zijn:

 • Effect op relaties en vriendschappen: Constant praten over zichzelf kan leiden tot frustratie en vermoeidheid bij vrienden en familieleden. Het kan ervoor zorgen dat mensen zich niet gehoord of gewaardeerd voelen, waardoor relaties onder druk komen te staan.
 • Verstoorde communicatie en misverstanden: Als iemand constant de aandacht op zichzelf vestigt, kan dit leiden tot een gebrek aan effectieve communicatie. Misverstanden kunnen ontstaan omdat de luisteraar niet de kans krijgt om zijn of haar gedachten en gevoelens te delen.
 • Emotionele belasting voor de luisteraar: Voor de luisteraar kan constant naar verhalen luisteren die niet relevant of interessant zijn emotioneel belastend zijn. Het kan leiden tot gevoelens van verveling, frustratie en zelfs een gevoel van ondergeschiktheid.

Omgaan met gespreksnarcisme

Het kan moeilijk zijn om om te gaan met iemand die constant over zichzelf praat, maar er zijn enkele strategieën en technieken die je kunt gebruiken om hiermee om te gaan. Hier zijn enkele suggesties:

 • Hoe ga je ermee om als je gesprekspartner alleen over zichzelf praat?
 • Als je merkt dat je gesprekspartner voornamelijk praat over zichzelf, probeer dan geduldig te blijven en te luisteren. Laat hem of haar weten dat je ook geïnteresseerd bent in de conversatie en probeer oprechte vragen te stellen om het gesprek in evenwicht te houden.

 • Redirectioneren van het gesprek
 • Als het gesprek steeds weer naar de persoon terugkeert, kun je proberen het te redirecteren naar een ander onderwerp waarin beide partijen geïnteresseerd zijn. Op deze manier kun je de aandacht verschuiven en een meer evenwichtige conversatie bevorderen.

 • Grenzen stellen en assertiviteit
 • Als het gedrag blijft voortduren en je je niet gehoord of gewaardeerd voelt, is het belangrijk om duidelijke grenzen te stellen en assertief te zijn. Vertel de persoon op een respectvolle manier dat je graag wilt dat het gesprek meer evenwichtig is en dat je ook je gedachten en gevoelens wilt delen.

Gespreksnarcisme versus andere communicatieproblemen

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen gespreksnarcisme en andere communicatieproblemen. Gespreksnarcisme is een specifieke vorm van zelfgerichtheid waarbij iemand voornamelijk geïnteresseerd is in het delen van zijn of haar eigen ervaringen, zonder rekening te houden met anderen.

Gespreksnarcisme kan vergeleken worden met sociale angst en verlegenheid, maar het is niet hetzelfde. Mensen die sociaal angstig of verlegen zijn, vermijden vaak het praten over zichzelf uit angst voor kritiek of afwijzing. Dit gedrag komt voort uit een laag zelfbeeld en een gebrek aan zelfvertrouwen.

Communicatiestijlen kunnen ook een rol spelen bij het naar voren brengen van jezelf in een gesprek. Sommige mensen hebben van nature de neiging om meer over zichzelf te praten, terwijl anderen meer geneigd zijn om naar anderen te luisteren. Het is belangrijk om rekening te houden met deze verschillende communicatiestijlen en open te staan voor het perspectief van anderen.

De rol van cultuur bij gespreksnarcisme

Praatgewoonten en etiquette kunnen sterk variëren tussen verschillende culturen. In sommige culturen wordt het als normaal en sociaal acceptabel beschouwd om veel over jezelf te praten, terwijl in andere culturen luisteren naar anderen meer gewaardeerd wordt.

Het is interessant om te zien hoe cultuur van invloed kan zijn op egocentrisch praten. In sommige culturen kan het praten over jezelf en het delen van persoonlijke ervaringen worden gezien als een manier om verbinding te maken met anderen en vertrouwen op te bouwen. In andere culturen kan dit gedrag echter als egoïstisch en onbeschoft worden beschouwd.

Behandelingen en therapeutische benaderingen voor gespreksnarcisme

Als gespreksnarcisme het gevolg is van diepere

Categories: Aggregeren 46 Mensen Die Alleen Over Zichzelf Praten

People Who Only Talk About Themselves (🙄sigh)
People Who Only Talk About Themselves (🙄sigh)

“Dat mensen het gesprek vaak omdraaien naar zichzelf kan verschillende redenen hebben. Enerzijds komt het omdat de hersenen dopamine aanmaken als we het over onszelf hebben. Dopamine is een stofje (gelukshormoon) dat wordt aangemaakt wanneer je dingen doet die volgens de hersenen moeten worden beloond.“De term ‘narcisme‘ wordt er tegenwoordig heel snel bij gehaald”, zegt Alice Vlottes. Vlottes is als psycholoog gespecialiseerd in narcisme. “Vaak te pas en te onpas als het gaat over egoïstisch gedrag, maar niet iedereen die over zichzelf praat is narcistisch.Soms praten mensen met een psychose (veel) in zichzelf of je hoort ze tegen zichzelf praten. Dat kan te maken hebben met hallucinaties. Maar andersom geldt niet dat als iemand tegen zichzelf praat dat er sprake is van een psychose . Dat kan dan een manier zijn om (ongemerkt) hardop even je gedachten te ordenen.

Hoe Noem Je Iemand Die Alleen Maar Over Zichzelf Praat?

“Hoe noem je iemand die alleen maar over zichzelf praat?” vraagt Alice Vlottes, een psycholoog gespecialiseerd in narcisme. Volgens Vlottes wordt tegenwoordig snel het label ‘narcisme’ gebruikt als het gaat over egoïstisch gedrag, maar niet iedereen die veel over zichzelf praat is daadwerkelijk een narcist. Het is belangrijk om te begrijpen dat narcisme een specifieke psychologische stoornis is, en niet zomaar kan worden toegepast op iedereen die egocentrisch is.

Wat Als Iemand In Zichzelf Praat?

Wat als iemand met zichzelf praat? Soms praten mensen veel in zichzelf of je hoort ze tegen zichzelf praten, wat kan wijzen op hallucinaties, wat kan optreden bij een psychose. Het is echter niet altijd zo dat als iemand tegen zichzelf praat er sprake is van een psychose. Soms kan het gewoon een manier zijn om onopgemerkt je gedachten hardop te ordenen.

Wat Als Een Man Veel Over Zichzelf Praat?

Wat als een man veel over zichzelf praat?

Het feit dat een man veel over zichzelf praat en je plaagt, betekent niet dat hij niet geïnteresseerd is in wat jij te vertellen hebt. Mannen willen graag indruk maken op iemand die ze leuk vinden, vandaar dat hij al een kwartier over zichzelf en zijn geweldige baan praat. Het is belangrijk om te onthouden dat dit gedrag niet altijd betekent dat hij geen interesse heeft in jouw verhaal.

Waarom Praat Ik In Mezelf?

Het is heel normaal en effectief om hardop tegen jezelf te praten. Het helpt je om je te concentreren en motiveert je om vol te houden. Daarnaast is het behulpzaam bij het aanleren van nieuwe vaardigheden en het uitvoeren van lastige taken. Bovendien zorgt het ervoor dat ingewikkelde gedachten en gevoelens duidelijker worden. Dit kan een positief effect hebben op je mentale welzijn. Dit artikel werd gepubliceerd op 19 februari 2016.

Update 21 mensen die alleen over zichzelf praten

Tegeltje Met Spreuk (Tegeltjeswijsheid): Als Mensen Je Afzeiken, Of Achter Je Rug Om... | Bol.Com
Tegeltje Met Spreuk (Tegeltjeswijsheid): Als Mensen Je Afzeiken, Of Achter Je Rug Om… | Bol.Com

See more here: thammymat.org

Learn more about the topic mensen die alleen over zichzelf praten.

See more: thammymat.org/atletiek

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *